Reklama

Reklama

Chlebek bananowy ze śliwką

Jesienna słodkość do herbaty- chlebek bananowy z dodatkiem śliwek. Piękny zapach w całym domu gwarantowany!

Składniki

  • półtorej szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół szklanki otrąb owsianych
  • 150 g suszonych śliwek
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 2 łyżki cukru białego lub brązowego
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 80 ml oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g orzechów pekan lub włoskich

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Śliwki kroimy w paseczki. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Przekładamy do miski, wbijamy jajka, dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy na jednolitą masę. 

2. Ciasto przekładamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch dekorujemy orzechami. Pieczemy w 180°C ok. 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem. Studzimy na kratce. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje