Reklama

Chleb ziołowy

Chrupiący, świeży, domowy i bardzo prosty chleb... Marzenie, prawda? Jest on w zasięgu twojej ręki.

Składniki

  • 40 dag mąki (jasna pszenna lub orkiszowa),
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży,
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli,
  • łyżeczka cukru,
  • 10 dag masła + do wysmarowania formy,
  • jajko,
  • 1 i 1/2 szklanki letniego mleka,
  • garść ziół (pietruszka, rozmaryn, tymianek, bazylia)

Przygotowanie

Mąkę wymieszaj z drożdżami, solą i cukrem. Dodaj rozpuszczone masło, jajko oraz mleko. Zagnieć elastyczne ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut. Dodaj zioła i ponownie zagnieć. Posmaruj resztą rozpuszczonego masła.

Formę wysmaruj masłem i ułóż ciasto. Odstaw na 30 minut. Piecz w temperaturze 180°C przez 35 minut do przyrumienienia. 

25/2016 Na żywo

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy