Przejdź na stronę główną Interia.pl

Chleb ziemniaczano-marchewkowy

Chleb to nieodłączny element diety większości z nas. W piekarniach i sklepach jest mnóstwo jego rodzajów, ale oczywiście wiadomo, że najlepszy jest zawsze ten świeżutki pieczony w domu.

Składniki

  • 700 g ziemniaków
  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 6 łyżek mleka
  • 125 g marchwi
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g płatków owsianych zwykłych
  • sól

Sposób przygotowania:

Obieramy 350 g ziemniaków i gotujemy w osolonej wodzie. Miękkie odcedzamy i studzimy. 

Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier, mleko i odstawiamy. Przez chwilę, na patelni bez tłuszczu, podprażamy płatki owsiane, studzimy. 

Pozostałe ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach do miski. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę i dodajemy do warzyw razem z mąkami, rozczynem drożdżowym, połową łyżeczki soli i 40 g płatków owsianych. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. 

Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Z ciasta formujemy okrągły bochenek, przekładamy na blachę i posypujemy pozostałymi płatkami owsianymi. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Pieczemy 55-65 minut w 200ºC. Chleb studzimy na kratce.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje