Przejdź na stronę główną Interia.pl

Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym

Prezentujemy wyśmienity przepis na chleb


Składniki na 4 porcje

  • 250 g topinamburu (po obraniu)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 520 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka ziaren czarnuszki
  • 1 pęczka koperku
  • 100 g masła
  • sól

Reklama

Przygotowanie:

1. Obrać topinambur, umyć i gotować w osolonej wodzie przez 7-8 min, a następnie odcedzić i ubić na purée.

2. Rozpuścić cukier w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodać pokruszone drożdże oraz łyżkę mąki, a następnie odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10 min.

3. Wymieszać powstały zaczyn z puree z topinamburu, mąką, wodą, oliwą i szczyptą soli, a następnie wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i zostawić w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.

4. Żaroodporne szklane naczynie z pokrywką wstawić na 5 min do piekarnika nagrzanego do 200°C.

5. Wyrośnięte ciasto przełożyć do szklanej formy, posypać z wierzchu czarnuszką, przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30 min. Po tym czasie ściągnąć pokrywkę i piec dalsze 10 min, aż do zarumienienia się skorki. Gdy chleb wydaje głuchy odgłos po puknięciu, to znaczy, że jest już upieczony. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach wyłożyć z formy do ostygnięcia.

6. Umyć koperek, osuszyć i drobno posiekać, a następnie wymieszać z masłem i szczyptą soli.

7. Kromki chleba podawać na ciepło lub po ostygnięciu, posmarowane masłem koperkowym.

Czas przygotowania - 120 minut.

Przepis pochodzi z książki Retrowarzywa

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje