Reklama

Reklama

Chleb orkiszowy z kabanosami i żurawiną

Świeży chleb z domowym masłem? To poranek idealny. Polecamy przepis na chleb z dodatkiem kabanosów, które podkręcą jego smak i żurawianą, która doda słodyczy.

Składniki

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 30 g drożdży
  • 500 ml wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki orkiszowej białej
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 100 g kabanosów
  • 2 łyżki mleka do posmarowania
  • czarnuszka do dekoracji

Składniki na domowe masło

  • 500 ml - śmietany 36%

Przepis pochodzi z 329. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane wsypać do naczynia miksującego. Wkruszyć drożdże, wlać ciepłą wodę. Posłodzić i zostawić na 20-30 minut.

Po tym czasie wsypać całą mąkę. Posolić, przykryć i wyrobić ciasto.

Dorzucić drobno pokrojone kabanosy oraz żurawinę. Wymieszać. przełożyć do foremki keksowej, wysmarowanej smalcem i wysypanej mąką. Wyrównać dłonią zwilżoną w mleku. Posypać czarnuszką.

Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu wystudzić. Podawać z domowym masłem.

Dobrze schłodzoną śmietanę wlać do robota. Miksować przez 2-3 minuty. Przełożyć do miski. Uformować kulę, odciskając z maślanki. Przełożyć do kamionkowego naczynia.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje