Reklama

Reklama

Chleb drożdżowy z ziemniakami

Kto nie marzy o domowym, świeżym chlebie o poranku? Polecamy wyjątkowy przepis.

Składniki na zaczyn

  • 5 g drożdży
  • 250 g mąki pszennej chlebowej (lub zwykłej pszennej)
  • 250 ml wody
  • 50 g mąki żytniej (lub zmielonych w młynku płatków owsianych)

Składniki na ciasto

  • 250 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
  • 3 łyżeczki soli
  • łyżeczka oleju lub oliwy
  • 500 ml wody
  • 450 g mąki pszennej chlebowej lub zwykłej pszennej
  • 200 g mąki żytniej lub zmielonych płatków owsianych

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Dzień wcześniej przygotuj zaczyn: drożdże rozpuść w letniej wodzie. Dodaj mąkę pszenną i żytnią lub zmielone płatki owsiane. Wymieszaj, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw na blat na całą noc. 

2. Nazajutrz do wyrośniętego zaczynu dodaj resztę składników na ciasto: ugotowane ziemniaki, sól, olej lub oliwę, wodę, mąkę pszenną i żytnią (lub zmielone płatki owsiane). Wszystko zmiksuj lub dokładnie wyrób ręcznie. Dobre dania 

3. Dwie foremki keksówki o wymiarach 30x10 cm posmaruj odrobiną oleju oraz oprósz zmielonymi płatkami owsianymi. Ciasto podziel na dwie części i umieść w foremkach do połowy ich wysokości. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości. 

4. Posyp wierzch ciasta zmielonymi płatkami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temp. do 190 st. C i piecz jeszcze 45 minut. 

Zobacz także:

Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje