Reklama

Chilli con carne

Chili con carne możesz podać z makaronem, ryżem lub nachosami albo po prostu z chlebem. Na talerzu warto posypać startym żółtym serem, osobno podać kwaśną śmietanę.

Składniki

  • 50 dag karkówki
  • po 1 zielonej i czerwonej papryce
  • po 1 zielonej i czerwonej papryczce chili
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 pęczek dymki
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 l warzywnego bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, kumin, słodka papryka
  • natka kolendry do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać, cebulę posiekać, czosnek przetrzeć przez praskę. W dużym rondlu rozgrzać olej, mięso wkładać niedużymi partiami, zrumienić na dużym ogniu z cebulą i czosnkiem, pieprzem i słodką papryką. 

2. Do rondla dodać pomidory z puszki (razem z sokiem), bulion i koncentrat pomidorowy. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez godzinę. Odsączyć na sicie fasolę i kukurydzę. Resztę warzyw umyć, papryki i chili oczyścić z nasion. 

3. Dymkę pokroić w pierścienie, papryki w kawałki, papryczki chili w półplasterki. Po 40 minutach gotowania do mięsa dodać paprykę i chili. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać cebulę, fasolę i kukurydzę. Osolić, doprawić. Udekorować natką kolendry.

Zobacz także:

Reklama


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy