Reklama

Chili con carne inaczej

Chili con carne to tradycyjna amerykańska potrawa. Serwuje się ją na obiad lub kolację z plackami tortilli albo ryżem.

Składniki

  • 1 puszka białej fasoli (ok. 40 dag)
  • 2 puszki pomidorów (ok. 80 dag)
  • 6 białych kiełbasek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 1/4 szklanki czerwonego wina
  • 15 dag sera mozzarella
  • 6 gałązek bazylii
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, cukier

1. Cebulę i czosnek obrać,  pokroić w plasterki. Kiełbasy wycisnąć z flaka. Z chili usunąć nasionka, posiekać. Na oleju zrumienić cebulę, dodać mięso z kiełbasy, czosnek i chili,  smażyć 4 minuty. Wlać wino i 1/2 szklanki wody, dodać pomidory. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru, dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać fasolę razem z wodą z puszki.

2. Danie wyłożyć na półmisek. Udekorować przeciśniętą przez praskę do ziemniaków mozzarellą, startą skórką cytryny i posiekanymi listkami bazylii.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy