Reklama

Reklama

Chałka z szafirom

Chałka z szafirom to plecione ciasto drożdżowe, aromatyzowane i barwione szafranem.

Składniki

  • ½ kg mąki
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • szczypta szafranu
  • żółtko do posmarowania
  • mak do posypania

Przygotowanie:

Reklama

Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek, pokruszyć do niego drożdże, wsypać cukier i wlać wodę. Przykryć i odstawić na 15 minut.

Po tym czasie wybić jajka, dodać ciepłe masło i szafran. Wymieszać łyżką, następnie wyrobić dłonią. Przykryć i odstawić na 30-60 minut.

Gdy ciasto podwoi swą objętość, podzielić je na trzy równe części. Z każdej zrobić wałek, a następnie spleść je ze sobą. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody. Posypać makiem.

Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C. Następnie podnieść temp. do 200 st. C i piec przez 35-40 minut.

Najlepiej smakuje z masłem i mlekiem.

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.

Zobacz także:

Nowalijki: Czy warto je jeść?

Gulasz wieprzowy z knedlikami


Polsat

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: chałka | chałka z szafirom | Przepisy Ewy Wachowicz

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje