Reklama

Reklama

Chaczapuri: Gruziński chlebek z nadzieniem

To doskonały pomysł na kolacje z przyjaciółmi. W zaciszu domu chleb podawaj na ciepło, wtedy smakuje najlepiej. I nie zapomnij o ziołach i serze (chaczo-ser + puri-chleb).

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 100 ml mleka 2%
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej łyżeczka
  • suszonych drożdży
  • sól i pieprz
  • garść liści szpinaku
  • garść startego żółtego sera
  • łyżeczka chili w proszku
  • 20 dag pokrojonego w kostkę boczku

Przygotowanie

Mąkę, ciepłe mleko, gałkę muszkatołową, drożdże, szczyptę soli i pieprzu wymieszaj i zagnieć ciasto. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Jeśli ciasto będzie za suche, wlej więcej mleka, jeśli zbyt wilgotne - wsyp więcej mąki. 

Ciasto rozwałkowuj na pół centymetrowy placek. Ułóż na nim zblanszowany i odciśnięty szpinak, boczek i ser. Dopraw solą, pieprzem i chili. Brzegi zwiń do środka i lekko przyklep, aby dobrze się przykleiły.  

Rozgrzej patelnię z oliwą, ułóż placek i podgrzej 2 minuty z każdej strony. Przewracaj go cztery razy, smażąc również po 2 minuty, od czasu do czasu nacierając oliwą. Na koniec przykryj patelnię i pozostaw na ogniu na 5 minut. Dzięki temu ser dokładnie się stopi, a ciasto będzie lekko chrupiące. 

Zobacz także: 

Dowiedz się więcej na temat: chleb | Gruzja | Styl.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje