Reklama

Reklama

Chaczapuri

Przepis na chaczapuri pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Zdrowa kuchnia rodzinna".

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1¾ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • ¾ szklanki mleka owsianego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 10 g drożdży

Składniki dodatkowe

  • 100 g mozarelli
  • 100 g fety
  • 100 g twarogu białego
  • 4 jajka (opcjonalnie)

Chaczapuri - przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku owsianym z ½ łyżeczki cukru, następnie dodajemy przesianą mąkę, sól oraz masło klarowane i zagniatamy ciasto (najlepiej robotem kuchennym).

Reklama

Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Mozarellę ścieramy na grubej tarce i mieszamy z pokruszoną fetą i twarogiem. Ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 4 części. Z każdej części zagniatamy kulkę i wałkujemy na okrągły placek, na blacie podsypanym mąką. Rogi ciasta sklejamy tak, żeby powstała łódeczka.

Do środka nakładamy ¼ przygotowanego farszu. Pieczemy w temperaturze 250°C (góra/dół) przez około 15 minut, aż ciasto i ser ładnie się przyrumienią. Pod koniec pieczenia możemy wbić na wierzch po jednym jajku, ale u nas bardziej wszystkim smakuje chaczapuri z samymi serami.

Zobacz inne przepisy z książki "Zdrowa kuchnia rodzinna":  

Frittata warzywna z tofu

Fragment książki

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: chaczapuri

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje