Reklama

Reklama

Chaczapuri

Co powiesz na domowe chaczapuri? Czasem warto odejść od kulinarnej klasyki.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej typu 500
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 75 ml wody
  • 13 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 jajka
  • 100 g sera feta
  • 100 g mozarelli
  • 100 g sera żółtego
  • 1 łyżka mąki
  • 5 łyżek mleka
  • 20 g masła

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mąkę wsyp do miski, połącz z solą. Podgrzej wodę i mleko. W wodzie rozpuść cukier i drożdże. Wlej zaczyn do mąki. Dodaj mleko (zostawiając trochę na później) i wyrabiaj ciasto - jeśli będzie zbyt suche, dolej mleko. Wmieszaj oliwę i wyrabiaj jeszcze 5 minut. Uformuj ciasto w kulę i zostaw w misce przykryte ściereczką na ok. 45 minut. 

2. Przygotuj nadzienie: fetę rozkrusz, mozzarellę zetrzyj na tarce. Wymieszaj je z 1 łyżką mąki i 5 łyżkami mleka. Osobno zetrzyj żółty ser. Schłodź sery w lodówce. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 kule. Posyp je mąką, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na kwadrans, po czym rozwałkuj na placki grubości ok. 1/2 cm. Każdy posyp żółtym serem. 

3. Brzegi z dwóch stron zawiń w rulon i połącz wierzchołki, by utworzyć kształt łódki. Środki "wyściel" mieszanką serów. Brzegi posmaruj rozmąconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piecz ok. 12 min. Po tym czasie na środek chaczapuri wbij po jajku i piecz jeszcze 2 minuty (żółtko powinno być płynne!). 

4. Przed podaniem okraś placki masłem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje