Reklama

Cebulowe frykasy

Zrobimy z niej zupę, drugie danie, a nawet oryginalną pikantną przystawkę.

Cebula faszerowana

Składniki: 4 bardzo duże cebule, 30 dag mieszanego mięsa mielonego, 1 jajko, 1 kajzerka, 1 marchewka, pół pęczka natki pietruszki, 2 szklanki bulionu warzywnego, 4 plasterki boczku, sól i pieprz mielony.

Przygotowanie: W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Z obranej cebuli odcinamy wierzchy, wkładamy do wrzątku i gotujemy 5 minut. Osączamy, lekko studzimy i łyżką wyjmujemy środki cebul tak, aby zostały dwie warstwy. Połowę miąższu drobno siekamy.

Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Namoczoną w wodzie bułkę odciskamy, wyrabiamy z mięsem, cebulą (ew. przeciśniętym przez praskę czosnkiem), marchewką, jajkiem i posiekaną pietruszką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cebule napełniamy farszem, układamy w naczyniu do zapiekania, każdą przykrywamy plasterkiem boczku, obsypujemy po bokach pozostałym miąższem z cebuli, zalewamy bulionem. Zapiekamy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Podajemy polane sosem przetartym przez sito lub zmiksowanym.

Reklama

Zupa cebulowa z serem i grzankami

Składniki: 5 średnich cebul, puszka krojonych pomidorów bez skórki, 5-6 szklanek bulionu warzywnego, 4 łyżki oliwy, czubata łyżka mąki pszennej, 100 g żółtego sera, kilka kromek czerstwego jasnego pieczywa, pieprz, sól i ewentualnie łyżka kwaśnej śmietany do zabielenia zupy

Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzewamy trzy łyżki oliwy. Cebulę kroimy w talarki i lekko szklimy (ale nie rumienimy) na oliwie. Pomidory osączamy z zalewy i dodajemy do cebuli, smażymy kilka minut. Zalewę z pomidorów zachowujemy, bo będzie nam potrzebna później. Cebulę z pomidorami prószymy mąką i rozprowadzamy kilkoma łyżkami zimnej wody. Dolewamy gorący bulion i zalewę z pomidorów. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie zabielamy kwaśną śmietaną.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy pieczywo pokrojone w kostkę, przewracamy kilka razy, aż grzanki będą chrupiące. Zupę rozlewamy, posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Grzanki podajemy osobno w miseczce.

Pikantne babeczki

Składniki: Z przesianej na stolnicę mąki, pokrojonego masła, soli i zimnej wody zagniatamy szybko ciasto. Formujemy w kulę i, owinięte w folię, schładzamy w lodówce 30 minut. Wałkujemy na placek o grubości 2-3 mm, wycinamy kółka szklanką i wyklejamy nimi foremki na babeczki. Można też użyć foremek na muffiny, wyklejając je tylko na wysokość 2-3 cm. Podpiekamy na jasny kolor w temperaturze 200ºC.

Przygotowanie: Pokrojoną w piórka cebulę szklimy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Lekko schłodzoną cebulą napełniamy babeczki do 3/4 wysokości. Jajka miksujemy ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Zalewamy nimi cebulę w babeczkach, na każdej układamy plasterek boczku i zapiekamy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC.

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: cebula | zupa cebulowa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy