Reklama

Reklama

Cebula w roli głównej

Najczęściej wykorzystujemy ją jako dodatek. Ale cebula może też być głównym składnikiem wielu potraw.

Cebulowe krążki

Składniki

  • 3 duże cebule,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • sól

Cebule obierz z łupin i pokrój w krążki o grubości 10-15 mm. Rozdziel je, włóż do miski i zalej zimną wodą. Odstaw na ok. 20 min - po tym czasie oddzieli się od krążków cienka, przeźroczysta błonka, którą należy usunąć.

Reklama

Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, mleko, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wymieszaj mikserem (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Zanurz w cieście krążki cebuli a następnie ułóż je na drucianej kratce, aby spłynął z nich nadmiar ciasta. Do głębokiego talerza wsyp bułkę tartą i obtocz w niej krążki cebuli. Smaż na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Wyjmij łyżką cedzakową, ułóż na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło lub zimno z sosem chili lub ketchupem.

Dowiedz się więcej na temat: dania z cebuli

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje