Reklama

Reklama

Cebula w cieście

Czujesz, że coś Cię rozbiera? Nie musisz od razu sięgać po leki, w łagodniejszych stanach możesz poradzić sobie z chorobą w sposób bardziej naturalny.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 3 dag drożdży
  • 2 jajka
  • żółtko
  • 3 łyżki masła
  • 1/3 szklanki oleju
  • 4 łyżki mleka
  • łyżka cukru
  • 4 cebule
  • łyżka suszonego tymianku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj ciepłe mleko i 2 łyżki mąki. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

2. Rozczyn połącz z resztą mąki, jajkami, roztopionym masłem i szczyptą soli. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. 

3. Cebule pokrój w piórka, dodaj tymianek i zeszklij na oleju, dopraw solą i pieprzem, przestudź. 

4. Ciasto rozwałkuj. Szklanką wykrój koła i na środek nałóż farsz. Zlep. 

5.Żółtko roztrzep z 2 łyżkami wody i szczyptą soli. Posmaruj cebule i wstaw do gorącego piekarnika. 

6. Piecz w temperaturze 170°C przez 30 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje