Reklama

Reklama

Carpaccio z pieczonego selera

Aromatyczna, bezmięsna przekąska, która zachwyci smakiem twoich bliskich.

Składniki

  • 1 duży seler
  • sól
  • kolendra
  • fistaszki
  • gałązka rozmarynu
  • 3 szalotki

Składniki na dressing

  • 150 ml oleju
  • sól
  • 1/2 łyżeczki pasty miso
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • ½ łyżeczki cukru

Składniki do zalewy piklowej

  • 100 ml wody
  • 50 ml octu winnego
  • 50 g cukru

Sposób przygotowania:

Reklama

Bulwę selera skrapiamy olejem, dodajemy rozmaryn, solimy i zawijamy w folie aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez półtorej godziny, aż będzie miękka. 

Upieczoną bulwę rozwijamy z folii i odstawiamy do wystudzenia. Blanszujemy szalotkę pokrojoną w płatki. Zagrzewamy wodę z octem i cukrem, dodajemy cebulkę, zagotowujemy i odstawiamy na 2 godziny. 

Przygotowujemy dressing. W miseczce mieszamy pastę miso z sokiem z limonki. Stopniowo dolewamy olej, ciągle mieszając, tak, aby dressing się nie zważył. Wystudzony seler kroimy na cienkie plasterki, na przykład za pomocą krajalnicy lub mandoliny. Plasterki układamy na talerzu, polewamy dressingiem i posypujemy rozkruszonymi fistaszkami. Dekorujemy liśćmi świeżej kolendry i piklowaną szalotką. Smacznego!

Dowiedz się więcej na temat: carpaccio | warzywne carpaccio

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje