Reklama

Reklama

Carpaccio z buraków

Ta lekka i prosta w przygotowaniu potrawa jest zalecana osobom cierpiącym na anemię.

Czas przyrządzenia: 4
Składniki dla: 1,5

Składniki

  • 6 małych buraków
  • garść orzeszków piniowych
  • garść kiełków rzodkiewki
  • kawałek parmezanu
  • sól i pieprz

Składniki na sos

  • 30 g prażonych orzechów włoskich 2 świeże lub suszone figi
  • 5 łyżek oliwy skórka otarta z połowy cytryny plus sok sól i pieprz

Przygotowanie: 

Buraki wyszoruj, ale nie obieraj. Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. 
Ostudź i pokrój w cienkie plastry. Umyj kiełki, osusz i ułóż na plasterkach buraków. Podpraż na patelni orzeszki piniowe i posyp nimi buraki. 
Pokrój bardzo cienko parmezan i wyłóż go na potrawę. 

Przygotuj sos
Podpraż orzechy włoskie, posiekaj figi i przełóż je do blendera. Dodaj resztę składników i zmiksuj. Polej carpaccio sosem.

Zobacz także: 

Dowiedz się więcej na temat: buraki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje