Przejdź na stronę główną Interia.pl

Carbonara po polsku z chrzanem, grzybami i żółtkiem

Cebulę kroimy w kostkę, boczniaki na mniejsze części i podsmażamy razem na rozgrzanym maśle.

Składniki

  • 400 g makaronu wstążki
  • 1 cebula
  • 300 g boczniaków
  • 50 g masła klarowanego
  • 200 ml śmietany 36%
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki sera typu bursztyn
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • do smaku: natka pietruszki, czosnek staropolski, sól morska, pieprz czarny np. marki Prymat

Makaron gotujemy al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

Reklama

Do podsmażonych boczniaków dodajemy śmietanę oraz część posiekanej natki pietruszki. Przyprawiamy do smaku. Wrzucamy gorący makaron, starty ser i mieszamy. Na wierzchu układamy żółtka i chrzan tarty. Przed podaniem posypujemy pozostałą natką.

Przepis pochodzi z książki "Doradca smaku 3"

 

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje