Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Caponata – warzywny gulasz

Caponata to tradycyjne danie kuchni sycylijskiej. Smakuje świetnie podawana z ciepłym chlebem lub jako dodatek do mięs. Jest aromatyczna i intensywna w smaku.

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 3-4 pomidory
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki czarnych oliwek (bez pestek)
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżeczka oregano
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Bakłażan pokrój w plastry. Obficie posyp solą i odstaw na 15 min. Potem opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Każdy plaster smaruj małą ilością oleju (z obu stron) i obsmaż na rozgrzanej patelni. Gdy przestygnie, pokrój w małą kostkę.

2. Cebulę drobno posiekaj. Łodygi selera opłucz, pokrój w talarki. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, pokrój w kostkę. Pomidory natnij z wierzchu ostrym nożem, sparz wrzącą wodą i usuń skórki. Pokrój w kostkę. 3. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, smaż, aż stanie się szklista. Wrzuć seler, smaż ok. 5 min, aż zmięknie. Dodaj paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż kolejne 5 min. Dodaj pomidory oraz oregano, wymieszaj. Duś ok. 10 min. Dodaj bakłażan, kapary, oliwki oraz rodzynki i jeszcze chwilę podgrzewaj. Dopraw.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia włoska | warzywa | caponata | Gulasz z warzywami

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje