Reklama

Reklama

Cantuccini

Ciasteczka są twarde, jemy je zanurzając w herbacie, kawie lub słodkim winie.

Składniki na ok. 40 sztuk: 20 dag migdałów, 30 dag mąki pszennej, 14 dag cukru, 2 jajka, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, skórka otarta z 1 pomarańczy, skórka otarta z 1 cytryny, 1/4 łyżeczki cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta kardamonu, sól.

Reklama

Migdały włóż do miseczki i zalej wrzącą wodą. Odstaw na 5-10 minut a następnie osącz na sicie i usuń skórki. Do miski wbij jajka, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, ucieraj mikserem przez ok. 5 min. Masa powinna zwiększyć objętość, zrobić się bardzo gęsta i kremowa a cukier całkowicie rozpuścić. Następnie dodaj proszek do pieczenia, skórkę otartą z pomarańczy oraz cytryny, cynamon, kardamon i gałkę muszkatołową. Nie przerywając miksowania stopniowo po 1 łyżce wsypuj mąkę. Gdy składniki ciasta dokładnie się połączą, dodaj obrane migdały, wymieszaj.

Z ciasta uformuj 2 długie wałeczki o średnicy ok. 6 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstęp i lekko spłaszcz. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 25 min, aż się zezłocą. Wyjmij, przestudź ok. 10 min. Następnie ciasto pokrój nożem z piłką na 1-2 cm kromeczki, na ukos. Ułóż je płasko na blasze i podpiekaj, aż wyschną i zrobią się chrupiące przez ok. 15 min w temp. 175°C (odwracając w połowie pieczenia na drugą stronę).

Dowiedz się więcej na temat: Cantuccini

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje