Reklama

Reklama

Camembert z figami na roszponce

Ewa Wachowicz poleca w programie "Ewa gotuje" pyszną sałatkę, którą przygotuje z camembertu z figami, winogronami i roszponką.

Składniki

  • ser camembert
  • roszponka
  • kiść białych winogron bezpestkowych
  • garść orzechów włoskich

Składniki na figi w syropie

  • 4 figi
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy
  • rozmaryn

Camembert z figami na roszponce - przygotowanie:

Reklama

Roszponkę ułożyć na dwóch płaskich talerzach, dodać przekrojone na pół winogrona i pokruszone orzechy.

Na patelni rozpuścić miód, wlać ocet jabłkowy i oliwę. Dodać igiełki rozmarynu. Figi pokroić na ćwiartki i włożyć do syropu. Dusić do miękkości.

Ser przekroić wzdłuż na dwa krążki, położyć na rozgrzanej patelni grillowej - skórką do dołu. Zapiekać, aż zacznie się topić. Umieścić na roszponce. Dookoła ułożyć figi i polać powstałym syropem.

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.

Camembert z figami na roszponce krok po kroku - zobacz film:

Zobacz inne przepisy Ewy Wachowicz:

Fasolka po bretońsku

Paluchy drożdżowe

Stroganow

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje