Przejdź na stronę główną Interia.pl

Calzone z warzywami

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju, np. słonecznikowego lub rzepakowego
  • ¾ łyżeczki soli

Składniki na farsz

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 200 g sera mozzarella
  • 150 g startego sera gouda
  • 50 g startego sera typu parmezan
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Do pokruszonych drożdży dodaj ½ szklanki mleka oraz cukier, wymieszaj. Przykryj i odstaw na ok. 15 min. Do przesianej mąki dodaj sól, olej, pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce na 60-90 min.

Marchewki, pietruszki oraz seler obierz. Zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Por pokrój w półtalarki, pieczarki w plasterki, cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, wrzuć starte warzywa, por, pieczarki oraz cebulę. Mieszając smaż ok. 10 min. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw. Do wystudzonych warzyw dodaj porwany na kawałki ser mozzarella oraz starte sery, wymieszaj.

Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na koło. Połowę ciasta posmaruj sosem pomidorowym (przepis na 35. stronie) i wyłóż nadzienie. Zlep brzegi formując kształt pieroga. Piecz 25 min w temp. 200°C.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje