Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Calzone - włoski pieróg

Calzone to włoska pizza zwinięta w pieróg. Jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki na ciasto

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 g suchych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml ciepłego mleka.

Składniki na nadzienie

  • 100 g szynki gotowanej
  • 2 duże pomidory
  • 125 g sera mozzarella
  • 150 g serka ricotta (odsączonego)
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min. 

2. Szynkę, pomidory i mozzarellę pokrój w małą kostkę. Wymieszaj z ricottą i jajkiem. 

3. Ciasto podziel na dwie części, a każdą z nich rozwałkuj na koło. Rozłóż nadzienie tak, by zajmowało połowę koła, a następnie przykryj je drugą połową ciasta. Zlep ze sobą mocno jego brzegi. Piecz 25 min w temp. 200°C

Zobacz także:

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje