Reklama

Reklama

Butter chicken, czyli klasyka hinduskiej kuchni

Czas na coś naprawdę rozgrzewającego! Polecamy przepis na klasyczne danie kuchni indyjskiej, czyli butter chicken.

Składniki

  • 450 g / podwójna pierś filetu z kurczaka
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 4 łyżki przyprawy garam masala
  • 2 łyżeczki suszonej kurkumy
  • łyżeczka kuminu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy
  • 2 łyżki masła
  • cytryna
  • 8 łyżek jogurtu
  • 200 g ugotowanego ryżu jaśminowego
  • sól, pieprz do smaku
  • kolendra
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 100 g śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Pokrojonego w kostkę kurczaka wkładamy do miski. Dodajemy do niego posiekany imbir, czosnek, 2 łyżki garam masali, sok z cytryny, pół łyżeczki soli, pieprz oraz jogurt. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Na rozgrzanej patelni z masłem smażymy na złoty kolor cebulę. Dodajemy pozostałe przyprawy i wcześniej zamarynowanego kurczaka. Następnie wlewamy passatę pomidorową, bulion warzywny, masło orzechowe, mieszamy. Całość dusimy około 7 minut. W głębokim talerzu układamy ryż, polewamy sosem z kurczakiem i dekorujemy listkami kolendry. Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje