Reklama

Reklama

Bustrengo

Bustrengo to wypiek rodem z Włoch. Jest bardzo wilgotny – wygląda jak zakalec, ale taki ma być. Ciasto należy szybko zarobić bez użycia miksera. Grudki mile widziane!

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2/3 szklanki kaszki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru trzcinowego
  • 2 szklanki mleka
  • 3-4 jajka
  • 3 duże twarde jabłka
  • 20 dag suszonych fig
  • po 1/4 szklanki oliwy i płynnego miodu l skórka otarta z cytryny i pomarańczy
  • sól, cynamon
  • bułka tarta i tłuszcz do formy
  • cukier puder do dekoracji

1. Suszone figi namoczyć we wrzątku. Odcedzić po 30 minutach, pokroić w kostkę lub paski. Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki. Mąkę przesiać, wymieszać z bułką tartą, kaszą kukurydzianą, cukrem trzcinowym, szczyptą soli i płaską łyżeczką cynamonu. Jajka rozkłócić, wymieszać z mlekiem, oliwą i miodem.

2. Suche składniki wymieszać z mokrymi. Dorzucić kawałki suszonych fig, plasterki jabłek, skórkę pomarańczową i cytrynową, znów wymieszać. 

3. Tortownicę natłuścić, oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na ok. 50-55 min. Gdy wierzch się zrumieni, ciasto jest gotowe. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem, ewentualnie ozdobić owocami.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje