Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Burgery z kotletami z wątróbki

Marzą ci się domowe burgery? Polecamy przepis na oryginalniejszą i nieco zdrowszą wersję z wątróbką.

Składniki

  • 500 g wątroby wieprzowej lub wątróbek drobiowych
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g żółtego sera
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Składniki dodatkowe

  • 4 bułki z sezamem
  • 2 ogórki konserwowe lub kiszone
  • 2 pomidory
  • kilka liści sałaty
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Wątrobę umyj i osusz. Zmiel razem z jajkiem. 

2. Posiekaj cebulę i czosnek. Żółty ser pokrój w kosteczkę. Dodaj wszystko do wątróbki. Wsyp mąkę, sól i pieprz. Uformuj kotlety i usmaż je na oleju po 3-5 minut z obu stron. 

3. Przekrój bułki. Ułóż na nich sałatę, pokrojone ogórki, kotlety i plastry pomidorów. 

4. Wymieszaj jogurt z ketchupem i majonezem. Polej sosem pomidory i przykryj połówką bułki.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje