Reklama

Reklama

Burgery wołowe z serem, ogórkiem, cebulą i chrupiącymi frytkami

Burger z frytkami? Domowy będzie o niebo lepszy od kupnego!

Składniki

  • 4 bułki
  • 4 plastry sera topionego
  • 1 ogórek kiszony
  • 4 liście sałaty
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka keczupu

Składniki na burgery

  • 30 dag mięsa mielonego wołowego
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki oleju

Składniki na frytki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 szklanki oleju do smażenia
  • sól

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Cebulę posiekać i dodać do mięsa razem z musztardą. Dokładnie wymieszać i przygotować 4 kotlety. Odłożyć na 20 minut do lodówki. Rozgrzać olej na patelni, smażyć burgery po 3 minuty z każdej strony. Na wierzch każdego położyć plaster sera, trzymać pod przykryciem. 

2. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w cienkie słupki. Następnie przełożyć na suchą ściereczkę albo ręcznik kuchenny, osuszyć z wody. Do głębokiego rondla wlać olej, rozgrzać, wrzucać partiami frytki. Smażyć, przewracając na złoty kolor. Solić po zdjęciu z patelni. 

3. Ogórek pokroić w plasterki. Sałatę opłukać, osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki, podzielić na pierścienie. Bułki rozciąć na połowę. Dolną część posmarować majonezem. Następnie nakładać: liść sałaty, pierścienie cebuli, burger z serem, plastry ogórków, przykryć górną częścią bułki. Podawać z frytkami i keczupem.

Zobacz także:

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje