Reklama

Reklama

Burger z mielonym mięsem i orzechami

Soczyste mięso lub rumiany kotlecik. Do tego porcja warzyw i odrobina sosu – wszystko w podpieczonej bułce. Jeśli masz ochotę na burgera lub kebab, najlepiej przygotuj je sama. To będzie uczta!

Składniki

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 8 plasterków sera pleśniowego
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 4 liście sałaty
  • 4 łyżeczki majonezu
  • olej
  • 4 bułki z ziarnami
  • 3-4 łyżki posiekanej kolendry
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta mielonej gorczycy

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj sól, pieprz, mieloną gorczycę i posiekaną kolendrę. Wyrób masę i uformuj cztery kotlety. Usmaż je na rozgrzanym oleju z dwóch stron przez około 4 minuty. 

2. Na tej samej patelni podpiecz przekrojone bułki. Posmaruj je majonezem. 

3. Na przekrojonej bułce połóż plasterek sera i liść sałaty. Ułóż na niej kotlet. Ponownie połóż ser, a na nim orzechy. Przykryj połówką bułki. Włóż do mikrofalówki i podgrzej, aż się ser roztopi. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje