Reklama

Reklama

Buraki marynowane

Pyszne buraczki, idealne do niedzielnego obiadu.

Składniki na 4 słoiki (po ok. 300 ml)

  • 1 i 1/2 szklanki białego octu winnego lub 3/4 szklanki octu spirytusowego 10 proc.
  • 1 kg małych buraków
  • 3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • kilka liści laurowych
  • kilkanaście ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 łyżeczki kminku
  • 3-4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Reklama

Słoiki umyj, wyparz i osusz w piekarniku nagrzanym do temp. 150° C. Pokrywki od słoików wygotuj.

Buraki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż je do garnka, zalej wodą, lekko osól i zagotuj. Gdy już nieco zmiękną, wyjmij je łyżką cedzakową i ostudź. Gdy ostygną, obierz ze skórki. Jeśli buraki są duże, możesz je pokroić w ćwiartki lub ósemki albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Przygotuj zalewę. Do garnka wlej ocet, wodę; dodaj cukier, sól, przyprawy oraz obrany czosnek i wszystko zagotuj. Zalewę przecedź, a przyprawy rozdziel równo do słoiczków.

Buraczki włóż do słoików z przyprawami. Zalewę ponownie zagotuj, gorącą zalej buraczki i od razu starannie zakręć. Pasteryzuj je 20 min.

Z marynowanych buraczków przygotujesz zimą pyszną sałatkę. Pokrojone w kostkę 3 buraczki połącz z małą czerwoną cebulą pokrojoną w piórka, 1/4 opakowania sera feta, zieloną sałatą oraz połówkami migdałów. Do tego przygotuj sos: wymieszaj łyżkę octu winnego, 2 łyżki oliwy z 1/2 łyżeczki cukru. Sosem zalej składniki sałatki w salaterce. Gotowe!

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje