Reklama

Buraczki

Nie może ich zabraknąć w polskim tradycyjnym obiedzie. Ale nie tylko jako dodatek do mięs są wyśmienite.

Nie może ich zabraknąć w polskim tradycyjnym obiedzie. Ale nie tylko jako dodatek do mięs są wyśmienite.


Zalety buraka

Burak ćwikłowy to doskonałe źródło witamin i minerałów. W korzeniu tego warzywa znajdują się spore ilości witaminy C, wzmacniającej odporność, a także witaminy A, B1 i beta karotenu, które dbają o wzrok oraz pomagają zachować młody wygląd i poprawią kondycję skóry, włosów i paznokci.

Forum: Jakie przetwory na jesień polecacie? ~ Gosha31

Warzywa te powinno się jeść przy niedokrwistości, mają one bowiem cenne składniki, które poprawiają jakość czerwonych ciałek krwi. Sok ze świeżych buraków i marchwi doskonale wzmacnia odporność.

Reklama

Korzeń buraka, dzięki zawartości cezu i rubidu oraz przeciwutleniacza betainy powstrzymuje rozwój komórek nowotworowych.

Kotleciki z indyka w buraczkach

Składniki: 50 dag mielonego indyka, 1/2 cebuli, pieprz, szczypta majeranku, 3 łyżki bułki tartej, jajko, sól, olej, paczka startych ugotowanych buraczków, 1/2 kostki masła, sok z cytryny, mąka, cukier.

Przygotowanie: Mięso wymieszaj z jajkiem, bułką tartą, posiekaną cebulą i majerankiem. Wilgotnymi dłońmi uformuj kotlety, obsyp je mąką i usmaż na złoty kolor. W garnuszku stop masło i dodaj buraczki. Całość posyp mąką. Przypraw solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Pierogi z botwiną

Składniki: 40 dag mąki pszennej, 50 dag botwinki, 20 dag bryndzy, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, szczypta ostrej czerwonej papryki, 10 dag boczku, pieprz, sól.

Przygotowanie: Botwinkę umyj, sparz, drobno pokrój, wymieszaj ze szczypiorkiem, bryndzą, solą, pieprzem i papryką. Mąkę wsyp do miski. Zagotuj szklankę wody. Prawie wrzącą wodą zalej mąkę, energicznie wymieszaj. Następnie zalej mąkę odrobiną zimnej wody i wymieszaj. Ciasto zagnieć rękoma. Jeśli będzie za mało gęste, dosyp mąki.

Oderwij od ciasta kulkę, rozwałkuj ją. Wykrawaj szklanką krążki ciasta, nakładaj farsz, zalepiaj. Gotowe pierogi układaj na oprószonym mąką blacie. Pierogi gotuj ok. 5 minut w osolonym wrzątku. Wyłóż je do żaroodpornego naczynia, posyp pokrojonym w kostkę i zrumienionym na patelni boczkiem. Zapiekaj ok. 15 minut.

Placki ziemniaczane z buraczaną sałatką

Składniki: 70 dag ziemniaków, jajko, łyżka mąki pszennej, 0,5 kg buraków, łyżka octu, 3 łyżki majonezu, 3 cebule, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie: Ziemniaki obierz, umyj, 3/4 z nich zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Resztę na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj. Buraki umyj i ugotuj. Gdy będą miękkie, odstaw je do wystudzenia, a potem obierz. Dwie cebule oczyść i pokrój w drobniutką kostkę. Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę, sól, pieprz i cebulę. Całość dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i usmaż placki, z obu stron na złoty kolor. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odsącz placki na papierowym ręczniku. Do ciasta można dodać łyżkę śmietany, wtedy placki będą bardziej puszyste. Buraczki pokrój i wymieszaj z cebulą pokrojoną w piórka, majonezem, jogurtem i octem. Odsączone placki wyłóż na talerz, na każdym połóż buraki i udekoruj natką pietruszki.


Więcej burakowych inspiracji? Kliknij!

Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: Piotr Kraśko | Sok z buraków | buraki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy