Przejdź na stronę główną Interia.pl

Buraczane naleśniki nadziewane twarożkiem i soczewicą

Takie naleśniki to niewątpliwie rzadkość. Są niezwykle oryginalne, a co najciekawsze: kolorowe! I to wcale nie z powodu dodanego kakao.

Składniki

  • 100 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 75 ml soku z buraków
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 2 gałązki natki
  • 4 źdźbła szczypiorku
  • 250 g kremowego twarożku
  • 1 kawałek imbiru wielkości włoskiego orzecha
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g czerwonej soczewicy (z puszki)
  • 50 g młodego szpinaku
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • mielona kurkuma
  • mielony kumin
  • 1/2 pęczka kolendry
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania: 

Mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Dodaj mleko, sok z buraków, szczyptę soli i jajko. Zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem na ok. 30 minut. 

Natkę pietruszki i szczypiorek posiekaj i zmiksuj z twarożkiem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Imbir obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Czosnek obierz, posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj. Soczewicę odcedź na sitku. 

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę z czosnkiem. Dołóż soczewicę. Zalej 400 ml wody. Poczekaj, aż całość zawrze, wtedy zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 10 minut. Dodaj starty na tarce imbir. 

Szpinak opłucz, osusz. Pomidorki koktajlowe umyj, wytrzyj, pokrój na połówki. Soczewicę wymieszaj z koncentratem pomidorowym, szpinakiem oraz pomidorkami. Przypraw do smaku solą, pieprzem, kurkumą oraz kuminem. Chwilę razem pogotuj. 

Rozgrzej dużą patelnię, posmaruj ją cienko olejem. Kolejno wylewaj porcje buraczanego ciasta. Równomiernie je rozprowadź po całej patelni. Smaż cienkie naleśniki (powinno wyjść 8 placków) - z obu stron. 

Naleśniki posmaruj twarożkiem z natką pietruszki i szczypiorkiem, a na to wyłóż nadzienie z soczewicy. Zwiń w rulon. Udekoruj listkami kolendry 

Zobacz także: 

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje