Reklama

Reklama

Bułki śniadaniowe

Przepis na domowe, ciepłe bułeczki śniadaniowe prosto z piekarnika.

Składniki

  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki miodu
  • 250 ml letniej wody
  • 150 ml mleka
  • 5 łyżek rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka soli
  • 500 g mąki pszennej
  • jajko do posmarowania
  • opcjonalnie słonecznik, dynia, płatki do posypania

Sposób przygotowania:

W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże, miód, mleko, wodę, rozpuszczone masło, sól, a następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie elastyczne formujemy kulki, układamy na blaszce z papierem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i możemy posypać nasionami. Wkładamy blachę z bułkami do nienagrzanego piekarnika z temperaturą 200°C i pieczemy ok. 20- 25 min. Smacznego! 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje