Reklama

Bułgarskie kebabcze

Z wakacyjnych podróży przywozimy nie tylko wspomnienia i zdjęcia. Również smaki i aromaty lokalnych potraw.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego np. wieprzowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki lub pieprzu kajeńskiego
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Do miski włóż mięso. Dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, kumin, sól, słodką i ostrą paprykę. Dokładnie wymieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc. 

2. Z mięsa wilgotnymi dłońmi uformuj podłużne kiełbaski o średnicy ok. 2 cm i długości ok. 10 cm. Każdą kiełbaskę posmaruj olejem. Nadziej na drewniane patyczki (wcześniej namocz je w wodzie) i lekko spłaszcz. Usmaż na patelni grillowej lub upiecz na grillu (rozłożone na tackach), 10-12 min przewracając co kilka minut, by się równo opiekły. Możesz je również upiec w piekarniku z funkcją grilla (temperatura 200°C, 20-30 minut). 

Reklama

3. Podawaj z pieczonymi ziemniakami, warzywami i sosami ajvar lub jogurtowo-czosnkowym. Świetnie smakują też z ugotowanym ryżem lub chlebkami pita.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy