Reklama

Bułeczki z dżemem

Idealne na drugie śniadanie.

Składniki

  • 400 g mąki
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 200 ml mleka
  • jajo
  • 21 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 300 g dżemu z czarnych porzeczek
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:

Roztapiamy 75 g masła. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże i 30 g cukru, mieszamy. Do przesianej mąki wlewamy mleko i masło, wbijamy jajo, dodajemy cukier waniliowy, szczyptę soli i zagniatamy. Wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut w ciepłe miejsce, żeby podwoiło objętość.

Roztapiamy pozostałe 75 g masła, potem dodajemy 20 g cukru i cynamon, mieszamy. Dżem podgrzewamy, aby stał się w miarę płynny.

Reklama

Ciasto ponownie wyrabiamy. Formujemy prostokąt o bokach 34 x 46 cm. Smarujemy połową masła z cynamonem, a następnie dżemem z czarnej porzeczki. Zwijamy w rulon od dłuższego boku. Roladę kroimy na 12 plastrów. Umieszczamy je w zagłębieniach formy do muffinek wyłożonych papierowymi papilotkami. Smarujemy pozostałym masłem z cynamonem. Pieczemy 20-25 minut w 200ºC.

Drożdżowe muffiny wyjmujemy z formy i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy