Reklama

Bułeczki owocowo-budyniowe

Składniki na 10 sztuk

  • 750 g pigwy
  • 350 g cukru
  • 1/2 l soku gruszkowego
  • 42 g świeżych drożdży
  • 80 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 550 ml mleka
  • 2 jaja
  • budyń waniliowy
  • 5 łyżek soku z cytryny

1. Umyte pigwy obieramy, dzielimy na ćwiartki i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w plastry. Sok gruszkowy z sokiem z cytryny i 200 g cukru doprowadzamy do wrzenia, dodajemy plastry pigwy i gotujemy 30 minut, żeby owoce zmiękły.

2. Drożdże mieszamy z 15 g cukru. Rozpuszczamy masło i dodajemy 200 ml mleka. Mąkę, 60 g cukru, jajo, drożdże i mleko z masłem wyrabiamy mikserem. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

3. Budyń gotujemy w 350 ml mleka, według przepisu na opakowaniu. Studzimy.

4. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy wałek i kroimy na 10 pasków, które układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

Reklama

5. Wierzch bułek smarujemy roztrzepanym żółtkiem, potem budyniem i układamy na nim plastry pigwy osączone z zalewy. Pieczemy 30-35 minut w 200ºC.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy