Przejdź na stronę główną Interia.pl

Bufet szaleństw

Podczas karnawałowych imprez najlepiej sprawdza się bufet. Na odświętnie udekorowanym stole powinny znaleźć się lekkie przekąski, na jeden kęs.

Przyjęcia na stojąco, z zastawionym bufetem, nazywane są stołem szwedzkim. Ich wynalazek jest przypisywany... Janowi Zamoyskiemu. Kiedy w 1656 r. król szwedzki wprosił się do kanclerza na ucztę, ten przyjął go suto zastawionym stołem, ale bez krzeseł. I stąd wziął się bufet szwedzki, który zawojował cały świat.

Na karnawałowym stole ustaw maleńkie kanapki, koreczki, szaszłyki, sałatki i warzywa z sosami. Podaj też ciasteczka, słodką sałatkę lub świeże owoce. Nie zapomnij o napojach - zarówno zimnych (woda, sok), jak i ciepłych (herbata z goździkami, kawa z dodatkiem cynamonu i kardamonu).

Roladki

Składniki (20 roladek)

- 1 mała cebula
- 1 papryka chili
- 200 g mięsa mielonego
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- szczypta papryki
- sól do smaku
- 200 g ciasta francuskiego
- 1 jajko
- gruba sól i kminek do posypania
- ok. 12 oliwek do przybrania

Przygotowanie

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Chili opłucz i drobno posiekaj. Do mielonego mięsa dodaj cebulę, chili, orzeszki pinii i bazylię. Dopraw solą i papryką. Wymieszaj. Ciasto francuskie rozwałkuj tak, aby miało ok. 2,5 mm grubości i 20 cm długości. Na środek ciasta nałóż mięso i zwiń w ciasny rulon. Roztrzep jajko i posmaruj nim rulon. Osyp grubą solą i kminkiem. Włóż na 15 min do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Ostudzony rulon pokrój na ok. 2 cm ruloniki. Każdy ozdób oliwką.

Czas przygotowania: 50 minut 95 kcal/1 rulonik

Koreczki

Składniki (20 koreczków)

- 220 g mąki pszennej
- 120 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstego sosu pomidorowego
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 120 ml oleju
- 10 pomidorków
- 250 g sera żółtego
- 15 zielonych oliwek
- 15 anchois

Przygotowanie

Wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawaj jajka, mleko i olej. Wyrób ciasto i piecz ok. 20 min w temp. 180 st. C. Ciasto ostudź i przetnij na pół. Posmaruj sosem pomidorowym, złóż i potnij na małe kawałki. Pomidory umyj, osusz i przekrój na pół. Żółty ser pokrój w kostkę. Na ozdobną wykałaczkę nadziewaj kawałki ciasta, pomidor lub oliwki. Na część nałóż pokrojone anchois.

Czas przygotowania: 50 minut 190 kcal/1 porcja

Dowiedz się więcej na temat: przystawki i przekąski | bufet | przepisy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje