Reklama

Reklama

Budyniowiec na kruchym cieście

Z jabłek zrobisz nie tylko tradycyjną szarlotkę, lecz także efektowne wypieki i desery na każdą okazję.

Składniki na spód

  • 200 g mąki
  • 90 g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody

Składniki na nadzienie

  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 5 jabłek

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Składniki na kruche ciasto szybko zagnieć. Włóż do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj na okrągły placek. Wyłóż nim dno i boki formy. Piecz 20 minut w temp. 200°C. W tym czasie przygotuj budyń. 

2. Połowę porcji mleka wlej do miski, wsyp budyń, mąkę kukurydzianą, cukier i dokładnie wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z palnika i wlej rozrobiony budyń. Wymieszaj i zagotuj. Następnie zdejmij z ognia i szybko wmieszaj żółtko. Budyń przykryj folią, by nie zrobił się kożuch. Białka ubij na sztywną pianę, następnie szpatułką wmieszaj je do budyniu. 

3. Jabłka obierz, pokrój w talarki. Wyłóż część na spód ciasta, zalej budyniem. Resztę wyłóż na wierzch i łyżką zatapiaj w masie. Oprósz cynamonem. Piecz 25 minut w temp. 200°C.

Zobacz także:

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje