Reklama

Reklama

Budyń chałwowy

Prosty przepis na wyjątkowo kremowy i puszysty deser wegański z najnowszej książki "Jadłonomia po polsku"

Składniki

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej (65 g)
  • 1 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • szczypta soli
  • 100–120 g chałwy
  • 1/4–1/3 szklanki mleka roślinnego
  • do podania: dżem, sok owocowy lub frużelina wiśniowa

Sposób przygotowania:

Reklama

1. W czajniku zagotować wodę i przepłukać nią kaszę jaglaną. 

2. Kaszę włożyć do sporego garnka z pasującą przykrywką, wlać 1 1/2 szklanki mleka i dodać szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 15 minut - jeśli mleko kipi, można zostawić lekko uchyloną pokrywkę. 

3. Ugotowaną kaszę przełożyć do blendera kielichowego lub wysokiego naczynia blendera, dodać chałwę i zblendować na grudkowaty krem. Następnie dalej blendować i stopniowo dolewać resztę mleka, aż do uzyskania ulubionej gęstości. 

4. Przełożyć do miseczek i podawać z owocami. Świetny na zimno, sprawdza się też jako nadzienie do naleśników lub krem do tortów.

Przepis pochodzi z książki Marty Dymek "Jadłonomia po polsku", która ukazała się w sprzedaży.

Fragment książki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje