Reklama

Reklama

Buchty z niespodzianką

Jabłka najlepiej smakują zerwane prosto z drzewa albo... wprost z blachy, zapieczone w cieście.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka + 1 jajko do posmarowania
  • 100 g stopionego masła
  • 2 jabłka

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Drożdże wymieszaj z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami letniego mleka. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiej do miski. Zrób wgłębienie. Włóż do niego rozczyn, 3 jajka, pozostałe letnie mleko i cukier. Wyrabiaj ciasto, dodając przestudzone masło. Przykryj je i odstaw w cieple, aż podwoi objętość. Jabłka obierz i pokrój w ósemki. 

2. Wyrośnięte ciasto szybko zagnieć. Podziel na 16 kawałków. Rozpłaszcz je na grubość ok. 1 cm. Pośrodku ułóż kawałki jabłek. Zlep, formując bułeczki. Ułóż je na wyłożonej pergaminem blasze, zostawiając odstępy. Przykryj i odstaw na 30 minut. Buchty posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 35 minut.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje