Przejdź na stronę główną Interia.pl

Brzoskwiniowe smakołyki

Te soczyste owoce są wyborne w syropie, dodane do ciasta i zapiekane. Spróbuj!

Brzoskwinie w syropie

Składniki na 4 porcje: 8 brzoskwiń, 1 litr wody, 1/2 szklanki cukru, 2 laski wanilii, 16 całych migdałów, 16 wiśni, listki mięty

Reklama

Przygotowanie:

1. Brzoskwinie dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, włóż na minutę brzoskwinie tak, by całe były zanurzone. Po chwili wyjmij łyżką i przełóż na talerz. Gdy ostygną, ostrożnie zdejmij z nich skórkę, przekrój na pół i usuń pestki. Odstaw do lodówki na godzinę.

2. W osobnym garnku wymieszaj litr wody z cukrem. Dodaj laski wanilii. Gotuj 5 minut, by powstał słodki syrop. Zmniejsz płomień i dodaj schłodzone brzoskwinie. Gotuj 10 minut. Po upływie tego czasu, gdy brzoskwinie będą miękkie (ważne by się nie rozpadały), wyjmij je z syropu i włóż do miseczek. Syrop pozostaw do ostygnięcia. Do syropu możesz dodać odrobinę mocnego alkoholu.

3. Wiśnie umyj, wydryluj i gotuj w wodzie 15 minut, aż będą miękkie. Trochę wody po gotowaniu wiśni dodaj do syropu, resztę odlej. Wiśnie osącz i odstaw, by ostygły. Migdały włóż do miseczki lub garnka i zalej wrzątkiem. Następnie obierz ze skórki. Do każdej wiśni w miejsce po pestce włóż obrany migdał.

4. W miseczkach układaj po 4 połówki brzoskwiń, każdą zalej wcześniej przygotowanym i ostudzonym syropem. W zagłębieniach po pestkach brzoskwiń układaj wiśnię z migdałem. Udekoruj listkami mięty i pokrojonymi na mniejsze cząstki laskami wanilii. Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut

Porcja: 200 kilokalorii

Brzoskwinie z marcepanem

Składniki na 4 porcje: 4 twarde brzoskwinie, łyżka cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 5 dag masy marcepanowej, 1/2 łyżki konfitury lub dżemu brzoskwiniowego, odrobina miękkiego masła, cukier puder, mięta

Przygotowanie:

1. Wymieszaj cukier z cynamonem i odstaw. Brzoskwinie umyj pod bieżącą wodą i ostrożnie osusz. Każdy owoc przekrój na pół, delikatnie usuń pestki. Małą łyżeczką wydrąż trochę miąższu tak, by powstało zagłębienie na masę. Połówki owoców ułóż na talerzu i wstaw do lodówki.

2. Schłodzoną masę marcepanową rozłóż na stolnicy i pokrój na kawałeczki. Przełóż do osobnej miski, dodaj konfiturę brzoskwiniową i dokładnie wymieszaj. Do masy można dodać mielone migdały i odrobinę likieru pomarańczowego lub innego mocnego alkoholu. Masę wstaw do lodówki, aby nieco zastygła.

3. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową. Połówki owoców napełniaj schłodzoną masą marcepanową, tak by powstały kopczyki. Na wierzchu każdej ułóż odrobinę masła i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150° C. Zapiekaj 10-15 minut.

4. Po upływie tego czasu wyjmij brzoskwinie z pieca i ułóż na talerzykach. Posyp cukrem pudrem, udekoruj miętą. Od razu podawaj. W podobny sposób możesz przyrządzić także inne twarde owoce, np. gruszki lub jabłka.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut

Porcja: 150 kilokalorii

Sernik na zimno

Składniki na 8 porcji: 3 brzoskwinie (poza sezonem mogą być w zalewie), opakowanie galaretki truskawkowej, budyń śmietankowy lub waniliowy, 1/2 litra mleka, 2 łyżki żelatyny (ok. 25 g), 2 serki homogenizowane waniliowe (po 200 g), niepełna szklanka cukru pudru, 3 łyżki margaryny, 2 paczki biszkoptów, sok brzoskwiniowy, mięta

Przygotowanie:

1. Brzoskwinie umyj, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki. Galaretkę truskawkową zalej 2 szklankami wrzątku, wymieszaj, przelej do miski i odstaw. Gdy ostygnie - wstaw do lodówki. Do tężejącej galaretki wrzuć brzoskwinie i ponownie odstaw do lodówki.

2. Budyń wsyp do 200 ml zimnego mleka i wymieszaj, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotuj, wlej mleko wymieszane z budyniem i gotuj chwilę, cały czas mieszając. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostudzenia. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody. Serki homogenizowane wymieszaj z cukrem pudrem, margaryną i budyniem na gładką masę. Dodaj ostudzoną żelatynę.

3. Masę wyłóż na stężałą galaretkę w misce, wyrównaj powierzchnię. Możesz urozmaicić deser, układając na wierzchu biszkopty nasączone sokiem brzoskwiniowym. Sernik wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Deser przechowuj w lodówce do czasu podania. Przed podaniem wyjmij z miski i udekoruj listkami mięty.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut

Porcja: 250 kilokalorii

Duet z brzoskwiniami

Składniki na 12 porcji: 4 jajka, 8 łyżek cukru, 1 kg mielonego twarogu, 3 łyżki masła, 2 łyżki kaszy manny, 3 brzoskwinie świeże lub z puszki, cytryna, duża paczka herbatników, 2 łyżeczki kakao, tłuszcz i tarta bułka do formy, listki świeżej mięty

Przygotowanie:

1. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki. Żółtka starannie utrzyj z cukrem i łyżką wody. Twaróg wyjmij z opakowania, przełóż do wysokiego naczynia, dodaj masło i kaszę mannę, całość zmiksuj na gładką masę. Dodaj żółtka z cukrem i ponownie zmiksuj.

2. Dwie brzoskwinie umyj, obierz ze skórki lub wyjmij z puszki i osącz. Pokrój na plasterki, zmiksuj i oddziel sok. Gęsty przecier brzoskwiniowy dodaj do masy serowej. Cytrynę umyj i sparz, zetrzyj z niej skórkę i dodaj do masy. Całość zmiksuj na gładko.

3. Dobrze schłodzone białka ubij mikserem na sztywną pianę, a następnie połącz ją delikatnie (mieszając drewnianą łyżką) z masą serową.

4. Herbatniki mocno pokrusz, dodaj kakao i wymieszaj. Blachę posmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Następnie dno blachy wysyp równomiernie herbatnikami wymieszanymi z kakao, a na nie wylej masę serowo-brzoskwiniową. Wyrównaj powierzchnię. Ciasto piecz godzinę w temperaturze 180° C, a po upieczeniu wystudź. Pozostałą brzoskwinię ze skórką pokrój w plastry i ułóż na wierzchu ciasta. Przed podaniem udekoruj jeszcze listkami mięty.

Przygotowanie: 75 minut

Porcja: 210 kilokalorii

Świat i Ludzie 32/2011

Dowiedz się więcej na temat: brzoskwinie | owoce

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje