Reklama

Brzoskwinie w leciutkiej tarcie

Owoce te wspaniale smakują właściwie w każdym rodzaju ciasta.

Czas przyrządzenia: 70 min

Składniki Ciasto

  • 2 szklanki mąki krupczatki lub pszennej
  • kostka masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko

Składniki Wierzch

  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • połówki brzoskwiń bez skóry – świeżych lub z syropu

Składniki na ciasto szybko zagnieć (masło powinno być zimne i posiekane w kosteczkę), następnie schłódź je w lodówce.

Jajka zmiksuj z cukrem waniliowym. Dodaj śmietanę i ucieraj wszystko jeszcze przez chwilę.

Ciasto z lodówki rozwałkuj gładko na stolnicy i wylep nim wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez ok. 15 minut do uzyskania złotego koloru.

Brzoskwinie odsącz z syropu, a jeśli używasz świeżych, umyj je i przekrój, usuwając pestki.

Reklama

Po wyjęciu placka z piekarnika, na wierzchu poukładaj połówki owoców. Zalej mieszanką ze śmietany i jajek.

Zapiekaj ok. 30 minut, aż mieszanka się zetnie. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy