Reklama

Brukselka pod pierzynką

Z mięsa mielonego możesz zrobić klopsy. Podsmaż je na oliwie, dodaj pomidory, podduś, przełóż do formy, dodaj brukselki i sos.

Składniki

  • 1 kg brukselki (może być mrożona)
  • 50 dag mielonej wieprzowiny
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 150 ml śmietany 18 proc.
  • 3 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • po 1 łyżce masła i oliwy
  • 20 dag tartej mozzarelli
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra papryka
  • gałązki natki pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Brukselkę obgotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć na oliwie. Dodać mięso, podsmażyć, zalać pomidorami wraz z zalewą, doprawić na ostro.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, obsypać bułką. Rozłożyć mięso, połowę sera, brukselki. Zalać jajkami rozkłóconymi ze śmietaną, resztą sera, solą, pieprzem i muszkatem. Zapiekać 40 min w 180ºC.

Zobacz także:



Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy