Reklama

Reklama

Brudet: Gulasz rybny

Gulasz rybny to odżywcza potrawa. Warto ją wzbogacić. Do dania pasuje polenta. Mąkę kukurydzianą należy ugotować w małej ilości wody z solą. Papkę wylewa się na płaski talerz, studzi i kroi.

Czas przyrządzenia: 40
Składniki dla: 4

Składniki

  • 1 kg ryb (dorada, okoń, dorsz)
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki oleju
  • sól, pieprz, cukier, liść laurowy

Cebulę pokroić w ósemki, zeszklić na oleju w dużym rondlu. Dodać posiekany czosnek, pokrojone pomidory, koncentrat, liść laurowy, dusić 10 min. 

Ryby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na duże kawałki. Dodać do garnka z pomidorami, wlać wino, ocet i tyle wody, żeby pokryła ryby, doprawić. Gotować trzy minuty na dużym ogniu, potem zmniejszyć ogień i dusić na małym ogniu jeszcze dziesięć min. 

Nie przykrywać, nie mieszać, lecz potrząsnąć garnkiem od czasu do czasu. Pod koniec wsypać natkę pietruszki. 

Zobacz także: 

Dowiedz się więcej na temat: Gulasz rybny | ryby

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje