Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Brownie z wiśniami

Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe.

Składniki na ciasto

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 300 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 140 g mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki kakao
  • duża szczypta pieprzu kajeńskiego lub chili
  • szczypta soli
  • 500 g wiśni

Składniki na polewę

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 80 ml śmietanki kremówki 30 proc.


Sposób przygotowania:

1. Czekolady połam na mniejsze kawałki lub posiekaj. Przesianą mąkę wymieszaj z kakao, solą, pieprzem kajeńskim lub chili. Do rondelka włóż masło. Dodaj cukry oraz czekolady. Mieszając, podgrzewaj, aż składniki dokładnie się połączą. Lekko przestudzoną masę wlej do miski. Miksując, dodawaj po jednym jajku. Na koniec wsyp suche składniki, zmiksuj, by powstało jednolite ciasto. Wrzuć wiśnie, wymieszaj łyżką. 

Reklama

2. Kwadratową formę o wymiarach 22 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz 30-40 min w temp. 160°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu). Do rondelka wlej śmietankę, podgrzej. Dodaj posiekaną czekoladę, mieszaj, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Udekoruj nim pokrojone i wystudzone ciasto.

Zobacz także:


Dowiedz się więcej na temat: Brownie z wiśniami | ciasto

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje