Przejdź na stronę główną Interia.pl

Brownie z orzechami

Składniki na ciasto

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 150 g margaryny lub masła
  • 240 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 150 g orzechów, np. laskowych lub włoskich

Składniki ponadto

  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • 1-2 łyżeczki cytryny

1. Orzechy posiekaj. Czekoladę połam na kawałki. Włóż do miski, dodaj tłuszcz. Roztop w kąpieli wodnej. Jajka utrzyj z oboma cukrami na puszystą masę. Nie przerywając ucierania wlej przestudzoną masę czekoladową.  
Wsyp przesianą mąkę oraz orzechy, zmiksuj. Do formy (o wymiarach 24x24 cm) wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz 20 minut  w temperaturze 180°C. Wystudź  w uchylonym piekarniku.

Reklama

2. Przygotuj polewę karmelową. Do rondelka z grubym dnem wsyp cukier i dodaj sok z cytryny. Podgrzewaj na średnim ogniu, nie mieszając, aż cukier się skarmelizuje i osiągnie kolor bursztynowy (10-15 min). Następnie dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści. Wystudzoną polewą udekoruj wierzch ciasta.

Cukier. Co trzeba o nim wiedzieć


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje