Reklama

Reklama

Brownie bez mąki

Puszyste, rozpływające się w ustach wypieki to idealny wybór na letnie popołudnie.

Składniki

  • 7 jajek
  • 120 g cukru (może być również trzcinowy lub ksylitol)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 140 g masła (można zastąpić również olejem kokosowym)

Sposób przygotowania:

1. Czekoladę połam na kawałki. Do rondelka włóż masło, podgrzej, zdejmij z palnika. Wrzuć czekoladę i mieszaj aż do rozpuszczenia. Wystudź. 

2. Żółtka utrzyj z połową cukru na jasną, puszystą masę. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj resztę cukru. Do żółtek stopniowo wlewaj schłodzoną masę czekoladową, a następnie porcję białka, za każdym razem delikatnie mieszając masę szpatułką. 

3. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej ciasto, wyrównaj. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie pozostaw do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Po upieczeniu ciasto lekko opadnie - to normalne zjawisko. Jeśli podamy je z dodatkiem bitej śmietany i świeżych owoców, wgłębienie na środku zostanie ukryte.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje