Reklama

Borówkowe pankejki

Na kolację, śniadanie lub deser nie tylko dla dzieci.

Czas przyrządzenia: 45 min
Składniki dla: 4

Składniki

  • 375 g borówek amerykańskich
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 4 łyżki + 200 ml mleka
  • 25 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 200 g mąki
  • 1 kubek (200 g) greckiego jogurtu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 30 g sklarowanego masła
  • 100 ml syropu klonowego

Borówki amerykańskie przebrać, opłukać na sitku, osączyć. Wymieszać mikserem kwaśną śmietanę z cukrem wanilinowym oraz 4 łyżkami mleka.

Masło utrzeć z cukrem, szczyptą soli i jajkami. Dodać jogurt grecki i pozostałe mleko. Wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Szybko wymieszać ciasto mikserem. Wrzucić do niego 250 g borówek.

Na patelni porcjami rozgrzewać sklarowane masło. Łyżką nakładać porcje ciasta. Formować owalne placki. Smażyć je na rumiano po około 2 minuty z każdej strony. Gotowe pankejki podawać polane waniliową śmietaną i syropem klonowym. Posypać pozostałymi borówkami.

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy