Reklama

Reklama

Bolognese w cieście

Gotowe ciasto francuskie daje wiele możliwości przygotowywania szybkich dań, od paluszków serowych, aż po mini pizze. Oto jedna z propozycji wykorzystania tego ciasta.

Składniki

  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 marchewki
  • por
  • pęczek oregano
  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • 10 kropli sosu Worcestershire (możesz go zastąpić maggi)
  • łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 jajek
  • biały sezam

Sposób przygotowania: 

Reklama

Posiekany czosnek i cebule zeszklij na oliwie. Dodaj mięso i smaż, aż się zrumieni. 

Umytą i obraną marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, pora drobno posiekaj. Warzywa dodaj do mięsa wraz z posiekanym oregano oraz sosami. Dopraw solą i pieprzem. Duś około 10 minut, aż wyparuje nadmiar płynu i powstanie gęsty sos. Na koniec wbij 4 jajka, mieszając. 

Ciasto francuskie rozwiń na wyściełanej pergaminem blasze, nałóż farsz na 1/3 długości ciasta (lecz na całej szerokości) i zwiń je w rulon. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp sezamem. 

Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temp. 180°C. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie podziel na kawałki. 

Do dania będzie pasował sos przygotowany z jogurtu, musztardy i soku cytrynowego.  

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: ciasto francuskie | Bolognese | mięso mielone | wołowina | Styl.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje