Przejdź na stronę główną Interia.pl

Boeuf Stroganow

Potrawę można podawać z ryżem albo kluskami kładzionymi, ale najczęściej zjada się ją po prostu z pszennym chlebem. Musi być bardzo gorąca i ostra.

Składniki na 4-6 porcji: 75 dag wołowiny, 40 dag pieczarek, 1 pęczek małych cebulek, 1 kubeczek śmietany 30 proc., 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju, 3 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 papryczka chili, sól, pieprz,sok z 1/2 cytryny, 2-3 gałązki świeżego majeranku.

Reklama

Mięso umyć,oczyścić z błon, pokroić w niewielkie kawałki. Oprószyć pieprzem (nie solić!) i łyżką mąki. Pieczarki umyć, obrać, pokroić na połówki (większe na ćwiartki), skropić sokiem z cytryny. Cebulki umyć, oczyścić (szczypior odciąć).

Olej rozgrzać na patelni zrumienić mięso,dodać pieczarki i cebulki i smażyć, aż pieczarki puszczą sok i staną się miękkie. Podlać szklanką wrzątku, posolić, dodać papryczkę chili w plasterkach, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości.

Masło zasmażyć z mąką na osobnej patelni,dodać śmietanę. Do sosu z mięsem dodać koncentrat pomidorowy, zasmażkę, rozmieszać i zagotować. Doprawić jeszcze raz do smaku, posypać świeżymi listkami majeranku i podawać gorące.


Dowiedz się więcej na temat: potrawy mięsne

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje