Reklama

Blok dyniowy z orzechami

Cynamon to przyprawa korzenna, która poprawia odporność i chroni przed przeziębieniem. Dodaj ją do ciasta i ciesz się smakiem oraz dobrym zdrowiem.

Składniki

  • 1 kg obranej i odpestkowanej dyni
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 250 g mąki pszennej
  • sok z pomarańczy
  • 100 g masła
  • po 2 łyżki skórki pomarańczowej i cynamonu
  • pół szklanki orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

1. Dynię pokrój na kawałki i wrzuć do wrzącej wody w garnku. Gotuj około 20 minut, aż zacznie się rozpadać. Odcedź.  

2. Gdy lekko przestygnie, dodaj miękkie masło, a całość zmiksuj na gładką masę. Odstaw na kwadrans w chłodne miejsce. 

3. Jajka przelej wrzątkiem i wbij do wysokiego naczynia. Dosyp cukier i cukier waniliowy, po czym ubij na puszystą masę. 

4. Do masy jajecznej dołóż dyniową. Wsyp cynamon oraz skórkę pomarańczową. Całość krótko zmiksuj na najmniejszych obrotach. Dosyp pokruszone orzechy i wymieszaj łyżką.  

5. Wlej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz 45 minut.

Sposób przygotowania:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy